Pesten is een onderwerp dat al duizenden keren is besproken. Er zijn talloze programma’s om pesten aan te pakken en te voorkomen. Je zou denken dat het pesten dan ook afneemt en dat het niet zo’n groot probleem meer is op scholen. Maar niets is minder waar. Op iedere school en in iedere klas is er in meer of mindere mate sprake van pesten en/of buitensluiten.

Waar groepen mensen zijn, wordt geoordeeld, en waar geoordeeld wordt, wordt ook gepest: bewust en onbewust. We kunnen onze ogen hier niet meer voor sluiten en denken dat we er alles aan doen.

Waarom?

Het pesten van nu is anders dan 10 jaar geleden. Facebook, Snapchat en Instagram zorgen dat pesten niet stopt na het schoolplein. Het blijft doorgaan: ’s avonds in je slaapkamer, of in de bus, op het toilet, tijdens je verjaardag op een feestje, of gewoon wanneer je rustig tv kijkt op de bank. Er is dus ook een andere aanpak nodig.

Want waar we denken steeds meer van elkaar te weten door Social media, raken we juist meer van elkaar verwijderd.

Ik denk dat iedereen wel weet dat pesten niet oké is, dat het schade toebrengt en littekens achterlaat. Maar waarom blijft het dan toch zo’n probleem?!

Mijn visie is dat als mensen elkaar goed leren kennen en er verbondenheid is, pesten niet meer ‘nodig’ is.

Iemand die pest, is net zo slachtoffer als degene die wordt gepest. Alleen is hij/zij al veel eerder gekwetst waardoor hij/zij nu dit pesten nodig heeft als bescherming.

Leerlingen kunnen elkaar helpen door naar elkaars verhaal te luisteren en elkaar zelfvertrouwen te geven in plaats van weg te nemen. En deze oplossing is verre van simpel: hoe krijg je meer verbondenheid in een maatschappij die zo individualistisch is?

De module SAMEN STERKER is gericht op het creëren van meer verbondenheid in groepen en hiermee pesten uit te bannen. Zo kan het zelfvertrouwen behouden worden of worden opbouwen wat ons helpt bij het verwerken van (sociale) teleurstellingen in ons (latere) leven.

SAMEN STERKER is een Dramatherapeutische module waarbij verschillende dramatechnieken en spellen worden gebruikt voor bewustwording en verandering van bepaald gedrag. Gedrag afleren komt hier niet alleen aan bod. Juist het aanleren van nieuw gedrag is wat centraal staat tijdens deze module.

Voor wie?

SAMEN STERKER is geschreven voor jongeren die pesten, gepest worden of ooit getuige zijn geweest van pesten. Door deze groep samen te trainen wil ik de verdeeldheid tegengaan. Ik geloof niet in een eenzijdige training voor ‘daders’ of ‘slachtoffers’. Uiteindelijk is de hele groep verantwoordelijk voor het pestgedrag en de hele groep kan dit samen voorkomen/tegen gaan door ieders kwaliteiten in te zetten. Vaak is de bewustwording van de gezamenlijke verantwoordelijkheid er niet, en zo wordt het pesten in stand gehouden. Door iedereen deze verantwoordelijkheid te geven zal er meer betrokkenheid ontstaan bij elkaar.

Hoe is de cursus opgebouwd?

Geïnteresseerd?

Meld je dan aan bij info@dramasolution.nl voor een vrijblijvend gesprek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.