Drama Solution

Drama Solution

Dramatherapie: Als praten niet genoeg is......

Iedereen is bekend met het beeld van de psycholoog: jij praat of huilt en de professional knikt en stelt vragen. Zitten en praten, zo worden psychische problemen geregeld opgelost. Is dit de manier voor jou? Lees dan niet verder en neem plaats op de bank bij de psycholoog. Is praten alleen voor jou niet voldoende?

 

Dan kan ik wellicht wat voor jou betekenen.

 

Bij Drama Solution geloven we niet in de zit-en-praat techniek. Jouw problemen zijn niet ontstaan door erover te praten, dus hier zoeken we ook niet de oplossing. 

Drama komt uit het Grieks en betekent ‘doen’. Vastgeroeste patronen worden in beeld gebracht en binnen de veilige muren van de therapie ruimte kun je experimenteren met nieuw gedrag voor helende ervaringen.

Dramatherapie als relatietherapie

(Psycho) dramatherapie

Jouw omgeving en gezin van herkomst bepalen een groot deel van jouw zelfbeeld en jouw manier van verbinding en conflicten aangaan.  Welke rol had jij in jouw gezin en hoe uit zich dit in het dagelijks leven? Welke conclusies heb je getrokken uit jouw ervaringen? Hoe bescherm jij jezelf tegen pijn van buitenaf? Hoe heeft de relatie tussen jouw ouders jou gevormd in het maken van keuzes verbinding en nieuwe relaties?

 

Naast verbinden via onze spreektaal, maakt ons lichaam ook contact en verbinding. Hoe is het contact tussen jou en je lijf en hoe spreekt jouw lichaam met anderen? Non-verbale communicatie is voor meer dan 90% bepalend in contact. Zo wordt non-verbale communicatie ook meer als ‘echt’ ervaren dan gesproken taal en terecht. Wanneer gesproken taal en lichaamstaal niet overeenkomen, ervaren we verwarring en ‘ruis op de lijn’. Esther Perel (2019) spreekt van ‘lichaamstaal als moedertaal’. Ik sluit me hierbij aan.

 

(Psycho)dramatherapie is mijn antwoord voor jouw hulpvraag. Dramatherapie is een behandelvorm die zich richt op psychische, sociale en/of emotionele problemen. Het doel is om deze problemen op te heffen, te overwinnen, onderkennen, verminderen of accepteren.

In dramatherapie wordt gewerkt met fantasie en situaties uit het echte leven. Dit wordt gedaan door bewegingsspel, rollenspel en improvisatiespelen, en het maken van zelfbedachte scènes. Je kunt hierin oefenen met ander gedrag door bijvoorbeeld van rol te wisselen of een ander einde te verzinnen van een gespeelde scène. Door te spelen biedt dramatherapie je de ruimte om al doende te leren groeien en met problemen om te gaan.

Ons aanbod