Business Walk of Fame: de kracht van kwetsbaarheid in beeld

‘En dan wordt het stil. Ik ben stil. Tik.. tak.. Daar sta ik dan, te vertellen wat voor positief zelfbeeld ik heb. Ineens krijg ik die black-out waar ik al die tijd bang voor was…’  

Het is maandag 2 juli 2018 10:15. Lucille Werner roept mij het podium op. Ik mag als eerste mijn verhaal doen. Mijn inspirerende verhaal waar ik maanden op heb geoefend. My moment of fame.

Het is mijn eigen verhaal en toch heb ik steeds de angst dat ik mijn tekst vergeet en ik voor schut sta voor meer dan honderd mensen.

‘Ach kom op Carm,’ zeg ik tegen mezelf ‘dat is een irrealistische angst. Je gaat gewoon knallen.’ Ook mijn omgeving is hiervan overtuigd. Ik geef ten slotte mensen training in het presenteren van zichzelf.

Iedereen klapt. Mijn adem zit in mijn keel en ineens bedenk ik me: ik heb nog nooit als mezelf op het podium gestaan. Wel als rol, wel als cabaretier, maar als mezelf, met mijn verhaal, dat nog nooit. Help!

Iedereen kijkt naar me en ik begin… ‘Hoe vaak kijk jij in de spiegel, en ben je oprecht tevreden met wat je ziet?’ Oké, goed begin. Ik heb de aandacht, dit gaat me lukken.

Ik praat en praat en merk dat mijn verhaal er eigenlijk best heel goed inzit. Ik vertel over hoe drama mij mijn zelfvertrouwen heeft gegeven, hoe ik heb genoten van mijn tijd bij Defensie en de mannen en vrouwen die ik daar hielp met hun zelfbeeld, ik maak een (vind ik zelf) leuke grap over mij en Doutzen Kroes. En dan…

En dan wordt het stil. Ik ben stil. Tik.. tak.. Daar sta ik dan, te vertellen wat voor positief zelfbeeld ik heb en hoe ik mensen hier nu mee help. Wat nu ook alweer? Ineens krijg ik die black-out waar ik al die tijd bang voor was…

Het publiek staart en de tijd tikt door. My worst case scenario komt uit. Tik… Tak…

Ik schud me los en benoem dan wat ik voel:

‘Nou dit is ook niet heel goed voor míjn zelfbeeld kan ik jullie vertellen…’  

Het publiek lacht en ik voel me ineens ontspannen: het is mijn verhaal, kom zeg, ik bepaal mijn eigen volgorde.

Ik vraag even ‘waar was ik…?’ Alsof iemand mij hier antwoord op kan geven. Het is mijn eigen script. Maar ik hoor een stem (een echte stem, geen vage stem van boven. Iemand had werkelijk op zitten letten) die zegt wat ik als laatste zei. En dan pak ik mijn verhaal op.

Niet wat ik heb ingestudeerd, nee ik laat mijn script los en vertel gewoon over mijn passie: zelfbeeld en drama.

Deze black-out gaf mijn verhaal eigenlijk nog meer kracht. Ik stond daar geen gelikt verhaal te vertellen over een positief zelfbeeld zelfbeeld ondanks imperfecties. Ik liet het letterlijk zien door stil te zijn en het even niet meer te weten zonder dat mijn zelfbeeld vreselijk aangetast werd. Door mezelf weer te herpakken en daarna het applaus te ontvangen wat ik verdiende. Ik was stiekem gewoon trots dat ik het had geflikt en dat ik niet van het podium ben gerend (klein detail: ik had niet eens zelf dat podium af kunnen komen, maar goed, details blijf je houden).

Ik herpakte mezelf en heb deze ‘negatieve’ ervaring ook overleefd, zonder masker, zonder vluchten. Dát is pas goed voor je zelfbeeld. Een negatieve ervaring aangaan, aankunnen en overwinnen. Dit geeft me vertrouwen in de toekomst waarin ik mogelijk nog veel meer van dit soort verhalen kan delen.

Ik kan niet anders zeggen dat ik dankbaar ben dat ik dit heb meegemaakt en dat ik deze ervaring weer kan meenemen in mijn therapie. Het maakt me krachtiger als mens en als therapeut.

Nieuwsgierig naar het filmpje? Ik ook. Maar we moeten even wachten tot dit op YouTube staat.

Heb jij nog niet de kracht om spannende situaties aan te gaan met de wetenschap dat je dit gaat overwinnen? Staat je angst, zelfbeeld of weerbaarheid je in de weg?

Dan denk ik dat we een afspraak moeten maken om te kijken hoe we dit samen gaan overwinnen.

Mail me via info@dramasolution.nl

Of bel me op 06-21337412

Wil je mij inzetten voor je zelfbeeld in je re-integratie traject 2e spoor?

Neem dan contact op met GvM Werkt! in Amersfoort. Het meest betrokken re-integratiekantoor voor jouw loopbaan begeleiding.

Carmen@gvmwerkt.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *