#benikhetnietwaard?!

Oké, ik ben in shock. Ongeveer een week geleden hoorde ik over het plan van staatssecretaris van Ark, die zich volgens Wikipedia inzet voor de algemene wet gelijke behandeling, dat gehandicapten straks onder het minimumloon betaald mogen worden door werkgevers zodat ze eerder aan de bak komen aangezien er geen enkel ander voordeel vastzit aan het in dienst nemen van deze mensen. Oh wacht, mij dus.

 

Ik wil de staatssecretaris bij deze bedanken hoe ze cliënten, en dus werk, voor mij creëert. Mensen met een arbeidsbeperking zullen zich nu massaal ondergewaardeerd voelen. De basis voor een negatief zelfbeeld. De aanmeldingen stromen over een tijdje gegarandeerd binnen, dus bij deze: bedankt mevrouw van Ark dat u mij, als arbeidsgehandicapte, nu veel meer werk verschaft zodat ik mijn minimumloon wel bij elkaar kan sprokkelen!

 

Maar nu even zonder dollen. Laten we eens stilstaan hoe dit idee tot stand gekomen moet zijn in Den Haag. Je zit in de politiek en hoort dat er geld op de plank moet komen: ergens moet bezuinigd worden. Wat zouden we nu nou eens kunnen bedenken dat ons veel oplevert en slechts een kleine groep van onze maatschappij raakt? De gehandicapte werknemer! Logisch. Dat ze daar nooit eerder aan hadden gedacht. Deze mensen hebben toch geen energie of capaciteit om voor zichzelf op te komen, dus de ideale doelgroep om op te bezuinigen.

 

Uit verschillende bronnen hoor ik dat sommige werkgevers dit een positieve verandering vinden en dat ze zich zo van hun goede kant kunnen laten zien zonder dat hun bedrijf hier kosten aan heeft. Maar dan stel ik deze werkgevers de vraag: als jouw werknemer zich ondergewaardeerd voel en het zelfbeeld zal zakken tot onder het gemiddelde, denk je dan niet dat je dan precies krijgt waar je bang voor bent? Minder capaciteit, energie, motivatie en sneller kans op burn-out en andere stress gerelateerde klachten of stoornissen: kortom uitval, in de ziektewet en dus weer thuis.

 

Mag ik dit kortzichtig en korte termijn denken vinden?

 

Meneer Rutte zegt dat zijn kabinet staat voor gelijke kansen. Dat stelt me uiteraard ontzettend gerust, dat snap je. Maar staan zij ook voor gelijke rechten? Want naar mijn mening is druist dit voorstel van van Ark toch echt een klein in tegen de wet algemene gelijke behandeling.

 

Ik denk dat ik maar moet solliciteren bij de politiek, uiteraard wel voor een hongerloontje. Maar hey, zo zullen ze me vast eerder aannemen in Den Haag, toch?!

Geschreven door: Carmen Vukman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *